SVIMA JE JASNO DA SRBIJOM VLADA DIKTATURA! ČLANOVIMA SRS JOCIĆU I RADETI NE SME BITI SUĐENO U SRBIJI JER BI SVEDOCI, IZ STRAHA, ODUSTALI OD SVEDOČENJA

Tužilaštvo u Hagu danas se ponovo usprotivilo da Srbiji bude ustupljeno suđenje funkcionerima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti, koji su optuženi za nepoštovanje haškog suda. Kako je tužiteljka Dajana Elis objasnila, suđenje u Srbiji treba izbeći jer bi u tom slučaju ključni svedoci protiv optuženih zbog straha odustali od svedočenja.

Haški sud je prvostepeno odlučio da se u Srbiji sudi Vjerici Radeti i Petri Jojiću, koji se terete da su pretnjama i podmićavanjem uticali na svedoke optužbe u procesu protiv Vojislava Šešelja. Iako je u suštini potvrdilo da je ta odluka ispravna, Apelaciono veće je naložilo da se dodatno razmotri aspekt bezbednosti svedoka.

Kako je tužiteljka navela, jedan od njih, čiji je identitet zaštićen, opisao je kako je svedok iz procesa Šešelju 2008. doveden u sedište SRS, gde mu je Petar Jojić rekao da zna da je on dao izjavu haškim tužiocima i da bi sada trebalo da “malu izjavu” da i Šešeljevoj odbrani. Prema izjavi očevica, “Jojić je zatim izdiktirao svedokovu izjavu”, koja je bila “neistinita i sadržala je lažne optužbe protiv haškog tužilaštva” i “obmane o Šešeljevoj ulozi i odgovornosti tokom rata”.

Pošto je pristao da sarađuje, istog svedoka je zatim i Vjerica Radeta više puta “podvrgavala pritisku” da napusti svoj tadašnji posao i prihvati da ga, umesto toga, redovno plaća SRS. Nakon što je prihvatio novac, radikali su mu dostavili spisak Šešeljevih pitanja i njegovih odgovora, kojeg je morao da se pridržava.

Nalog za hapšenje Jojića i Radete Tribunal je Beogradu uputio u januaru 2015. godine.

Veće za ratne zločine Višeg suda u beogradu je 2016. odlučilo, da nema zakoskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. godine izdao neđunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu tog Suda.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za Jojićem i Radetom raspisao „crvenu poternicu“, a Tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju SRS.

Posle zatvaranja Tribunala, krajem 2017. godine predmet je preuzeo Mehanizam.

Srbija je više puta negirala tvrdnje tužiteljke, naglašavajući da je spremna i voljna da sudi radikalima, pa je na osnovu takvog obećanja Haški sud prvostepeno odlučio da Srbiji ustupi to suđenje.

Insajder, Ricochet

Ostavite komentar