KO SME DA DIRA ALEKOVOG BATU?

Suđenje sedmorici pripadnika niškog odreda Žandarmerije, optuženim da su brutano pretukli braću sadašnjih predsednika i ministra finansija, Andreja Vučića, Predraga Malog, kao i dvojicu vojnih policajaca, polako se privodi kraju. Tužilaštvo i deo odbrane izneli su završne reči i ostali na suprotstavljenim stranama.

Žandarmi su napali dvojicu vojnih policajaca na dužnosti i pretukli njih i dvojicu civila, iako su se ovi uredno predstavili i tražili da prođu kroz štićenu zonu. To je suština završnih reči tužilaštva, koje je Saša Drecun iznosio duže od dva sata. Koristeći elektronsku prezentaciju, što se u sudovima retko dešava, on je prikazao veliki broj fotografija incidenta izvučenih iz snimka N1, smatrajući ih ključnim dokazima.

„Tužilaštvo je dokazalo da je sila koju su optuženi primenili bila nepotrebna, jer nisu postojali uslovi za njenu primenu, a čak i da je bilo potrebe za intervencijom, mogla je biti primenjena samo fizička sila, a ne sredstva prinude. To pokazuje da je ta primena sile očigledno bila usmerena ka tome da se oštećeni zastraše i kazne. Takođe, svedoci nisu videli da su oštećeni napali ili vređali žandarme. Nisu videli udarce, jer ih nije ni bilo“, rekao je zamenik javnog tužioca Saša Drecun.

Tužilac veruje da je sva pitanja, koja je kao sporna označio Apelacioni sud, uspeo da razjasni, uprkos tome što su, kako je više puta naveo, svedoci, pre svih oni iz Žandarmerije, lagali kako bi olakšali situaciju svojim kolegama. Odbrana međutim, na ista pitanja ima potpuno suprotne odgovore.

Advokat Zoran Saveljić je u završnoj reči okrivio sud da je dve strane stavio u neravnopravan položaj, jer je odbacio brojne zahteve odbrane, a ključnim smatra veštačenje video snimaka radi njihovog tumačenja i ponovno ispitivanje Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojice vojnih policajaca, zbog nelogičnosti u iskazima. To bi dokazalo da je tužilaštvo zamenilo teze, navodi on.

„Optužba je krivo postavljena, oni koji su zakonito postupali označeni su okrivljenima, a oni koji su izgrednici, u dokaznom postpuku je to uveliko utvrđeno, označeni su žrtvama, odnosno oštećenima“, rekao je branilac Predraga Mitrovića Zoran Saveljić.

Jednom od zastupnika preostale šestorice žandarma, advokatu Filipu Domazetu, nije dozvoljeno da završi iznošenje završnih reči onako kako ih je osmislio. Opomenut je, jer, kako je naveo sud, „iznosi zaključke i govori o stvarima koje nemaju veze sa optužnicom“.

Domazet kaže da to nije tačno, jer mu je cilj bio da pokaže da vojni policajci nisu bili na zadatku o kom su govorili, čime bi pala optužnica.

„Objavljen je snimak koji je načinjen nakon događaja u haustoru, koji je sačinila žandarmerija. Na tom snimku se jasno vidi šta su izrekli oštećceni, da je jedan od oštećenih tom prilikom rekao „sve je u redu, samo da izvadimo Danila“. Dakle imali su privatni zadatak da izvuku bratanca jednog od oštećenih iz mase koja je krenula na paradu ponosa“, kaže jedan od branilaca optuženih žandarma Filip Domazet.

Nastavak suđenja zakazan je za sredu, kada će završne reči izneti preostali advokati i optuženi žandarmi, a potom sud zakazati datum izricanja presude.

Ricochet

Ostavite komentar