KO O ČEMU, ANA O POŠTENJU: „Nisam nikakav strani plaćenik, ja sam Srpski patriota“

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će nova Vlada biti kontinuiteta, kao i da postoji samo jedan predsednik Vlade Srbije. Dodaje da je „timski igrač“, da je hrabra da donese teške odluke, a da će se u radu osloniti i na političko iskustvo i znanje predsednika Srbije.

Ana Brnabić je u intrvjuu za Sputnjik rekla da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem konsultovati kao i do sada.

Ističe da je dovoljno hrabra da potpiše i donese teške odluke.

„Sve teške odluke će se donositi konsenzusom tih ljudi. Predsednik Republike je dobio skoro 56 odsto glasova građana Srbije, on je nesporno ogroman autoritet. Građani su za njega glasali u poslednja četiri kruga izbora i svaki put je dobijao sve više. I on i Srpska napredna stranka. Kao predsednik Vlade imam obavezu prema građanima Srbije da se u teškim odlukama konsultujem sa predsednikom Republike i da čujem glas naroda, što znači i sa Srpskom naprednom strankom, koja je mene, kao nestranačku ličnost predložila i podržala za predsednika Vlade“, kaže Brnabić.

U tom smislu je, prema njenim rečima, Srbija u sigurnim rukama nego što je ikada ranije bila.

„Vraćam se na to da nemam problem sa donošenjem teških odluka, ali da imamo pametne ljude koji će zajedno donositi hrabre odluke“, istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, između nje i Vučića za proteklih devet meseci nikada nije „zaškripalo“, mada su imali i različita mišljenja, a da je razmena argumenata izgledalo odlično.

„Ne mora da znači da ukoliko nekada imamo različita mišljenja o nekim stvarima to „škripi“. Razmena argumenata kada se ne slažemo izgleda odlično, to je bila najboljastrana mog rada kao ministra sa tadašnjim predsednikom Vlade“, istakla je Brnabićeva.

Misli, kaže, da će njene konsultacije kao predsednika Vlade sa predsednikom Republike, biti slične ako ne i iste.

„Sa tim što ćemo se svakako konsultovati oko nekih drugačijih pitanja, ali, vidite, ja imam tim u koji verujem. Konsultovaću se i sa svim ministrima u njihovim resorima jer oni sigurno više znaju od mene u svojim resorima. Slušaću tim, ali na kraju ću ja „preseći“. Ali, ne plašim se donošenja odluka, jer ću se puno oslanjati na svoj tim i na presednika Republike. Imaću konsultacije i sa Srpskom naprednom strankom, koja me je podržala i dala mi većinu u Skupštini za ovu Vladu“, rekla je Brnabićeva.

„Za rast potrebna regionalna stabilnost“

jPremijerka smatra da je u ovom trenutku neophodno obezbediti veću regionalnu stabilnost i da je to Srbiji potrebno za dalji rast.

„Ne možemo očekivati da će investitori dolaziti, da će novac koji međunarodne finansijske institucije i banke plasiraju u Srbiji biti jeftin, ukoliko nemamao stabilnost u celom regionu“, precizirala je Brnabićeva ističući da Srbija treba da bude ta koja će pokrenuti dijalog oko veće regionalne stabilnosti.

Takođe je ocenila i da u Srbiji „postoje urgentnija pitanja kojima će se baviti, svakako u prvih 100 dana Vlade. A to su pitanja o kojima ćemo mi morati da otvorimo širok dijalog, sa svim strankama zastupljenim u parlamentu, ali i sa organizacijama sivilnog društva i sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, objasnila je premijerka.

„Gledaćemo da vodimo balansiranu spoljnu politiku. EU je bila i staje naš strateški prioritet zbog nas samih. Mi treba da se menjamo u skladu sa evropskim vrednostima, da učimo od EU o finansijskoj, fiskalnoj, radnoj disciplini i etici, jer je to vašno za sve građane Srbije. U ovom trenutku, sankcije Rusiji nisu u najboljem interesu Srbije“, izjavila je Brnabićeva.

Za sebe kaže da je „ozbiljan patriota“, i da se zbog toga pre 15 godina vratila u zemlju i da je spremna da joj pomogne.

Objašnjava i da je dobro da se vidi da tradicionalni srpski patriotizam nema samo jedan oblik na koji su svi navikli i da zemlja treba da ide napred kao i da prepoznaje šta su novi trendovi, koji sutrendovi koji dolaze i u politici i u ekonomiji i da se zbog toga u ekspozeu fokusirala na digitalizaciju.

„Videla sam razne kritike. Mislim da možda neki nisu razumeli o čemu sam pričala“, rekla je Brnabićeva navodeći da bez obzira na probleme koje imamo moramo da uhvatimo korak sa istinskom industijskom revolucijom – „jer ako sada Srbija ne iskoristi šansu jako će zaostati, ne samo za najrazvijenijim zemljama“.

Ricochet

Ostavite komentar