KO JE UBIO OLIVERA: Tužilaštvo iznelo nove detalje o ubistvu Ivanovića

Koha ditore piše, na osnovu informacija do kojih je došla uvidom u odluku suda o pritvoru, da je kosovsko tužilaštvo otkrilo nove detalje u vezi sa trojicom Srba osumnjičenih za umešanost u ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića, i da je anonimni svedok priložio fotografije kao dokaz kad je u pitanju glavno osumnjičeni, Nedeljko Spasojević.

Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković i Marko Rošić uhapšeni su prošlog meseca u policijskoj akciji u severnom delu Kosovske Mitrovice, a njima je danas produžen pritvor do 23. decembra.

Koha ditore piše, pozivajući se na ono što je iznelo kosovsko tužilaštvo, da na umešanost „glavno osumnjičenog Spasojevića“ u ubistvo Olivera Ivanovića ukazuju fotografije koje je priložio anonimni svedok. Umešanost drugog osumnjičenog, Rošića, navodno dokazuju fotografije koje je žrtva imala u svom telefonu, dok je Marković, nakon ubistva Ivanovića, zvao jednog policijskog službenika u Srbiji, poznatog kao „Komadina“ za kog se sumnja da je izdao naredbu da se uklone čaure sa mesta zločina.

Koha je do ovih informacija došla na osnovu uvida u odluku suda kojom je trojici osumnjičenih Srba za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića danas produžen pritvor do 23. decembra, prenosi Kossev.

„Za okrivljenog Spasojevića postoje osnovane sumnje da je uključen u ubistvo Ivanovića. Ovo se dokazuje konkretnim dokazima iz svedočenja anonimnog svedoka ‘A1’,“ navodi se u odluci suda, u delu koji se odnosi na ono što je rekao predmetni tužilac, Sulj Hodžaj, prenosi Koha.

Osumnjičeni Spasojević, prema izjavi tužioca, noć pre ubistva, službenim vozilom kosovske policije, zajedno sa svojim kolegom, takođe pripadnikom kosovske policije, prevezao je lice, koje je i dalje neidentifikovano, do mesta gde je vozilo „Opel Astra“ bez registarskih oznaka i sa zatamnjenim staklima bilo parkirano nekoliko dana, dodaje list.

„To vozilo, za sada još neidentifikovano lice, je preuzelo i udaljilo se pod pratnjom policijskih službenika – sada osumnjičenih. Sutradan, tačnije 16. januara ove godine, pucano je šest puta u pravcu sada pokojnog Ivanovića. Isto vozilo je nakon ubistva nađeno zapaljeno nakon nekoliko sata na istom mestu odakle je preuzeto noć pre“, navodi se u odluci.

Prema navodima suda, umešanost glavno osumnjičenog među uhapšenima, Spasojevića, u ovom krivičnom slučaju, dokazuje svedočenje anonimnog svedoka, koji je izvršio identifikaciju preko fotografija.

Što se tiče drugog osumnjičenog, Rošića, tužilaštvo je argumentovalo pred sudom da je isti, prema dokazima koje su obezbedili, „blisko sarađivao sa licima umešanim u ovu kriminalnu grupu, prateći Ivanovića njegovim vozilom Džip Santa Fe, crne boje“.

„To se dokazuje fotografijama koje je žrtva imala u svom telefonu, a koje su obezbeđene nakon veštačenja njegovog telefona. Takođe je nađeno parče papira gde su zapisane registarske oznake navedenog vozila“, navodi se u odluci suda, prenosi Koha.

Treći osumnjičeni, Marković, prema navodima tužilaštva, nakon ubistva Ivanovića zvao je jednog policijskog službenika u Srbiji, poznatog kao „Komadina“, i isti se sumnjiči da je odao informacije sa mesta događaja na neovlašćen način.

„…Sumnja se takođe da je ista osoba iz Srbije naredila da se uklone čaure sa mesta zločina. Odatle je i uzeo jednu čauru policijski službenik Žarko Jovanović, dok se je Marković udaljio sa mesta događaja dok se još trajao uviđaj, iako je bio obavezan da obezbedi mesto događaja, prema službenoj dužnosti“ navodi se u odluci.

Dokazi i obrazloženje tužilaštva Sud smatra osnovanim. Kao rezultat, trojici osumnjičenih je produžena mera pritvora do 23. decembra, prenosi Koha.

Advokat: Tužilaštvo nije dopunilo zahtev

Dejan Vasić, advokat, jednog od osumnjičenih Srba – Dragiše Markovića u izjavi za RTK2 naveo je da je do odluke o određivanju pritvora došlo, iako Specijalno tuilaštvo nije dopunilo svoj zahtev.

Odluka je doneta „uprkos odluci Apelacionog suda kojom je jasno naznačeno da u zahtevu tužilaštva nije bilo dovoljno elemenata za osnovane sumnje“, dodao je Vasić

Vasić smatra da bez osnovane sumnje ne može da se određuju mere, naglasivši da će u žalbenom postupku istaći ove argumente.

Ostavite komentar